Billed Politik

Menu Image Politics Udstilling Film Teater Seminar Bog Baggrund

 


Se videooptagelser fra Foran Byen d. 18. marts 2010

 

Billed Politik - Foran Byen

Det Kongelige Teater, Skuespilhuset
Premiere torsdag d. 11. marts. Ellers d. 18. og 25. marts, samt d. 8., 15. og 22. april 

Det Kgl. Teater har inviteret billedkunstneren Jakob Jakobsen til at instruere 2. akt i forestillingen KAFAK - som bygger på Kafka's forfatterskab og er instrueret af dramatikeren Anders Paulin. Sammen med to andre kunstnere er Jakob Jakobsen blevet inviteret til at lave hver deres forslag  til stykkets anden del, og han har valgt at invitere teaterpublikummet på en rundrejse på Nørrebro, fra Mjølnerparken forbi Brorsons Kirken til Blågårdsplads, i form af en guidet bustur. Skuespillerne fra KAFAK-forestillingen vil fungere som guider og de vil læse en tekst med vidnesbyrd fra Nørrebro skrevet af et forfatterkollektiv bestående af lokale folk fra Nørrebro; indvandrere, aktivister og andre borgere. Teksten vil ikke skabe noget skønmaleri af den forkætrede bydel, ligesom den ikke vil bekræfte mediernes fortegnede billede af områdets konflikter. Turen vil på engang være en fantastisk og forfærdelig rejse gennem mørket.

Hvis du ønsker at komme med på busturen, som begynder omkring kl. 21, er den gratis: Mød op i skuespilhuset fra kl 20 og bed om en billet. Der er begrænset antal pladser.

 


 

Introduktion til forestillingen:

Foran byen

'Foran Byen' er en rejse gennem den mørke by. Turen vil blive guidet af skuespillerne fra forestillingen AFKAK FAKAK FKAKA, og de vil videregive vidnesbyrd fra byens gader. Byen vil tale sit eget kantede sprog. Turen går til Nørrebro, og du vil som publikum blive inviteret med på en rejse igennem de velkendte og sønderkyssede scenerier: Mjølnerparken, Brorsons Kirke, Blågårds Plads. Byen vil passere foran de rejsendes blik, men der vil ikke være adgang til byen, blot et blik på dens fysiske overflader og forløb. 

Turistbussens ruder vil være den hinde, som skiller de rejsende fra gadens realiteter, og publikums blik vil være et indblik og et indbrud i andre menneskers liv. Men liv som vi alle er forbundne med. Enten i form af fjerne repræsentationer på forsiden af formiddagsaviserne, eller som genstand for strategier mod ghettoisering eller pakker mod bandekriminalitet, sat i værk som national politik. Guiderne vil videregive gadens stemmer, og de skygger, som skaber bydelen på godt og ondt, vil tale. Det er mennesker, der lever deres liv i og med de konflikter, som bydelen hele tiden producerer. Konflikter, der vedholdende bliver iscenesat som resultatet af uregerlige vandaler eller fremmede ballademagere, men som i sidste ende er samfundets konflikter og resultatet af modsætninger, som vi alle bærer i os. 

Nørrebro er blevet en scene, som bliver betragtet på afstand. Nørrebro er blevet det spejl, som mange spejler deres allerværste frygt i. Nørrebro er gang på gang blevet brugt som argument for 'yderligere stramninger' og 'forstærket indsats', selvom de billeder, der bruges som argumentation sjældent har noget at gøre med det liv, der leves i bydelen i almindelighed. Og for statens repræsentanter på gaden, politiet, er kvarteret et problemområde, men også det område, hvor de nyeste kontrol- og visiteringsteknikker bliver afprøvet. Nørrebro er den fremtid, som ligger lige foran os, men som kun få tør se i øjnene eller vover at træde ind i. På den måde er 'Foran Byen' en science-fiction fortælling om den nære fremtid, hvor nationen er fortid, og enhver ide om national kulturelt fællesskab, endsige national scene er opgivet. Foran byen står en dørvogter - og dørvogteren er dig selv.  

 

Manuskript: Det Usynlige Kollektiv
Instruktion: Jakob Jakobsen
Guider: Jannie Faurshou, Anders Mossling og Maria Rossing
Busselskab: Leifs Busservice